Elektromechanika - více informací

Pomocí jednoduchých 2D a 3D skic projektant mapuje svoje představy a tyto skici může přímo ze sestavy přiřazovat daným podsestavám a dílům. Samozřejmostí je zakomponování již existujících dílů do konceptu virtuální sestavy. Po vyřešení základních rozměrových a funkčních otázek je možné virtuální komponenty přegenerovat na skutečné, fyzicky existující soubory, kterým se případně přiřadí uživatelská práva pro spolupracující konstruktéry a již je možné na sestavě souběžně pracovat. Výhodou je, že návrh pomocí virtuálních komponent je možné provádět kdykoli v průběhu práce se sestavou! Je tedy možné virtuálně naprojektovat a nadefinovat změny či úpravy již stávající, funkční sestavy. Projektanti elektrické či elektronické části zařízení souběžně s návrhem mechanické části elektrického zařízení projektují schémata a následně desky plošných spojů v specializovaných aplikacích, s kterými jsou zvyklí pracovat.

Kreslení jednoduchých elektroschémat

V Solid Edge je možné přímo kreslit elektroschémata, případně schémata zapojení jiných médií (hydraulika, pneumatika apod.). Důležitými nástroji pro usnadnění práce na elektrických schématech jsou entity blok a propojení. Klíčovým nástrojem pro úsporu času je možnost přímého využití bloků uložených v DWG souborech, práce s vícenásobnými a vícestavovými bloky.

Dráty a kabelové svazky - spolupráce se sofistikovanými CAD systémy

Samozřejmostí je 3D navrhování vodičů a kabelových svazků tažených pomocí prostorových trajektorií. Vstupem do Solid Edge může být buď ruční zadání trajektorie vodiče (trajektorie vodiče může mít libovolný tvar), nebo automatické vygenerování propojení načtením dat kabelového svazku z elektro CAD systému.

Solid Edge automaticky provede rozmístění komponent podle elektroschématu a propojení jejich kontaktů virtuálními dráty či kabely. Konstruktér provede fyzické rozmístění elektrokomponent, včetně úpravy trajektorií vedení, a vyšetření případných kolizí. Výstupem dokumentace je pak buďto samostatná tabulka drátů a kabelů se zahrnutím délkových rozměrů nebo export těchto specifických údajů zpět do elektro CAD systému, případně informačního systému.

PCB to 3D

S pomocí aplikace PCB TO 3D integrované do Solid Edge je rutinní vygenerování modelu osazené desky plošného spoje otázkou několika okamžiků. Stačí pouze načíst IDF či ASCI soubor, který programy pro návrhy desek plošných spojů generují. IDF (Intermediate Data Format) je standardní formát pro výměnu dat mezi systémy pro návrh desek plošných spojů (DPS, anglický ekvivalent zkratky PCB) a systémy pro strojírenské návrhy.

Případné prostorové nesrovnalosti, které elektroprojektant mohl přehlédnout nebo které až následně vyplynuly ze zasazení desky plošného spoje do sestavy, se převedením do 3D prostoru okamžitě projeví. V tomto okamžiku se přímo funkcemi Solid Edge mohou kolidující součásti posunout na požadovaná místa a tato změna polohy se automaticky zpětně projeví v programu pro návrh desek plošných spojů.

Nahoru

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.